Ostrožovič
Pri slove „tokajské“ si väčšinou predstavíte putňové vína. Sú to takzvané tokajské výbery. Vyrabájú sa tradičnou oxidatívnou metódou z tokajských odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. K výberom neodmysliteľne patria ručne oberané cibéby – zdravé bobule hrozna napadnuté ušľachtilou formou plesne Botrytis cinerea, ktorá naruší šupku, a tým sa z bobule odparí voda a koncentruje cukor. Cibéby sú jedinečné práve vo Vinohradníckej oblasti Tokaj. Nevytvoria sa tiež každý rok, preto sú „putňové“ vína také vzácne. Putňa je historický názov, boli to drevené koše, do každej sa vošlo cca 25 kíl hrozna. Podľa počtu putní na tzv. gönsky sud (136 litrov) sa rozlišujú troj až šesťputňové vína. Tokajský výber musí zrieť v drevenom sude minimálne tri roky, z toho aspoň dva roky v klasickej tufovej pivnici.